2. Ovale millimeters

Ooit heb ik een regenachtige zondagmiddag besteed aan het zagen van een aantal ovale paneeltjes met een afmeting van ongeveer 55 x 70 mm. Ik maak wel eens een (rechthoekig) schilderijtje op dat priegelformaat en het leek me dat een ovaal de mogelijkheden wat oprekt. Maar dat viel een beetje tegen, eigelijk is een ovaal alleen geschikt om een portret op te schilderen.


Het eerste ovale werkje dat ik voltooide vond ik in eerste instantie wel geslaagd, maar toen ik het na een paar weken weer eens bekeek viel het nogal tegen; geen diepte, geen atmosfeer en die boom op de voorgrond is wel erg dood. Dat werd dus weer schuren. Waar ik bij het schilderij uit hoofdstuk een de mist in ging, slaagde ik er nu wl in om er na de nodige veranderingen iets toonbaars van te maken.

Al geeft u natuurlijk weer de voorkeur aan de eerste versie...

Uiteindelijk viel dat werken op een ovaal paneel nogal tegen. Eigenlijk is dat formaat alleen geschikt om een portret op te schilderen. Zoals dit zelfportret uit de jaren zeventig. Toen leek het al niet en nu zeker niet meer...s
Het moet ook allemaal niet te eenvoudig worden...