vorige hoofdstuk
volgende hoofdstuk

16. Waar blijft ie nou?

Nog een schilderij dat de eindstreep niet haalde of het hoe het soms faliekant mis gaat als ik besluit een schilderij even te verbeteren. Dit paneeltje (13x10 cm) dat ik zelfs al de hierboven vermelde titel gegeven had bleek nadat ik het had gevernist en wilde inlijsten bij lange na niet zo'n meesterwerk als dat ik dacht toen ik het signeerde. Er is iets aan die wachtende dame dat me niet bevalt. 


Ik kan er niet precies de vinger op leggen waar het mis gegaan is en waar ik moet beginnen om een en ander aan te passen. Ik besluit haar eerst weg te schuren en dan opnieuw te schilderen.


Nu ik alles een beetje glad geschuurd heb bedenk ik dat het schilderij ook wel zonder die mevrouw zou kunnen en schilder haar weg. Met een dunne en naar blijkt niet al te goed dekkende laag zodat het lijkt alsof ze langzaam in de mist verdwijnt.


Het aanpassen en afmaken van dit schilderijtje zal me bij nader inzien nogal wat tijd kosten en zo geweldig is het nu allemaal ook weer niet. Ik schilder net zo snel iets nieuws en - daar ga ik dan maar van uit - iets veel beters. Dus ook dit schilderij valt ten prooi aan de witkwast.


Dat nieuw schilderij houdt u nog even van me te goed…